PHP 8.1.20 Released!

İlk PHP-etkin sayfanız

merhaba.php isimli bir dosya oluşturun ve HTML sunucunuzun belge kök dizinine (DOCUMENT_ROOT) aşağıdaki içerikle kaydedin:

Örnek 1 - İlk PHP betiğimiz: merhaba.php

<html>
<head>
<title>PHP Denemesi</title>
</head>
<body>
<?php echo '<p>Merhaba Dunya</p>'; ?>
</body>
</html>

Tarayıcınızı kullanarak HTTP sunucunuzun adresine erişebilirsiniz, sunucunuzun alan adının sonuna /merhaba.php eklemeniz yeterli olacaktır. Yerel olarak geliştirme yaparken bu URL http://localhost/merhaba.php ya da http://127.0.0.1/merhaba.php gibi bir şey olacaktır, ancak bu HTTP sunucusunun yapılandırma ayarlarına bağlıdır. Eğer her şey düzgün yapılandırılmışsa, bu dosya PHP tarafından işlenecek ve aşağıdaki çıktı tarayıcınıza gönderilecektir:

<html>
 <head>
  <title>PHP Denemesi</title>
 </head>
 <body>
 <p>Merhaba Dunya</p>
 </body>
</html>

Bu program gördüğünüz gibi son derece basittir ve esasında böyle bir sayfa oluşturmak için PHP'ye gereksiniminiz yoktur. Görüntülenen: PHP'nin echo deyimi kullanılarak elde edilen Merhaba Dünya cümlesidir. Bu dosyanın hiçbir şekilde çalıştırılabilir olmasına ya da özel bir türde olmasına ihtiyaç duyulmadığına dikkat edin. Sunucu dosyanın PHP tarafından işlenmesi gerektiğini bilir çünkü dosyaya ".php" uzantısını tanımladınız. Sunucu bu uzantıya sahip dosyaları PHP'ye aktaracak biçimde yapılandırılmıştır. Bunu size birtakım özel etiketlerle birçok ilginç işlem yapmanızı sağlayan bir tür HTML dosyası olarak düşünebilirsiniz.

Bu örneği denediyseniz ve hiçbir çıktı alamadıysanız, sizden dosyayı indirmenizi istediyse ya da dosyanın tüm içeriğini metin olarak ekranda gördüyseniz, büyük ihtimalle sunucunuzun PHP desteği etkinleştirilmemiştir ya da sunucunuz doğru yapılandırılmamıştır. Yöneticinizden kılavuzdaki Kurulum bölümünü kullanarak PHP'yi etkinleştirmesini rica edebilirsiniz. Yerel olarak geliştirme yapıyorsanız, kurulum bölümünü okuyarak herşeyin doğru yapılandırıldığından emin olun. Size çıktıyı sağlayan sunucudaki dosyaya http üzerinden erişmeye çalışıp çalışmadığınızı kontrol edin. Dosyayı doğrudan kendi dosya sisteminizden çağırıyorsanız, PHP tarafından işlenmeyecektir. Sorun her şeye rağmen devam ediyorsa, » PHP desteği alma yöntemlerini kullanmakta tereddüt etmeyin.

Bu örneğin amacı özel PHP etiketi biçemini göstermektir. Örnekte <?php ile PHP etiketinin başlangıcını belirledik. Sonra PHP komutunu yazdık ve kapanış etiketi ?> kullanarak PHP kipinden çıktık. Bir HTML dosyasında bu yöntemi kullanarak istediğiniz yerde PHP kipine girip çıkabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, kılavuzun temel PHP sözdimi bölümünü okuyabilirsiniz.

Bilginize: Satırsonları hakkında

Satırsonu karakterlerinin HTML içinde bir önemi yoktur, bununla birlikte HTML kodunun göze hoş görünmesi için satırsonu karakterlerini kullanmak gerekir. ?> kapama etiketinin hemen ardından gelen satırsonu karakterini PHP silecektir. Dosyanın içine çok sayıda PHP bloğu koyarsanız veya hiçbir şey çıktılamayan betikleri dosyaya dahil etmeniz durumunda bu çok işe yarar. Ancak bu biraz kafa karıştırıcı olabilir. ?> kapama etiketinden sonra bir satırsonu karakterinin çıktılanmasını zorlamak isterseniz, ya kapama etiketinden sonra bir boşluk bırakıp onun ardına satırsonu karakterini koyun ya da PHP bloğunun son echo/print deyiminin sonuna bir satır sonu karakteri ekleyin.

Bilginize: Metin Düzenleyiciler Hakkında

PHP dosyalarını yaratabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve yönetebileceğiniz birçok metin düzenleyici ve Bütünleşik Geliştirme Ortamı (IDE) bulunmaktadır. Bu araçların bir kısmı » PHP Düzenleyicileri Listesi bölümünde listelenmiştir. Sizin önermek istediğiniz bir düzenleyici varsa, lütfen yukarıdaki sayfayı ziyaret edin ve sayfa idarecisinden önermek istediğiniz düzenleyiciyi bu listeye eklemesini rica edin. Söz dizimi vurgulaması olan bir düzenleyici size yardımcı olabilir.

Bilginize: Kelime İşlemciler Hakkında

StarOffice Writer, Microsoft Word ve Abiword gibi kelime işlemciler PHP dosyalarını düzenlemek için uygun değillerdir. Eğer bu deneme betiği için bunlardan birini kullanmak istiyorsanız, dosyanın salt metin olarak kaydedildiğinden emin olun, aksi takdirde PHP'nin betiği okuması ve çalıştırması mümkün olmayacaktır.

Artık çalışır bir PHP betiği başarıyla oluşturulduğuna göre, PHP betiklerinin en ünlüsünü oluşturma zamanı geldi demektir! phpinfo() işlevini çalıştırıp sisteminiz ve yapılandırmanızla ilgili öntanımlı değişkenler, yüklü PHP modülleri ve yapılandırma ayarları gibi konularda faydalı birçok bilgiye ulaşacağız. Bu önemli bilgiler için biraz vakit ayrılması ve bunların incelenmesi önerilir.

Örnek 2 - PHP ile sistem bilgisine ulaşmak

<?php phpinfo(); ?>

add a note

User Contributed Notes

There are no user contributed notes for this page.
To Top